utorak, 6. listopada 2009.

Zaključci

SAVEZ RADIOAMATERA REPUBLIKE SRPSKE
ZAJEDNICA RADIOAMATERA HERCEG BOSNE
ASOCIJACIJA RADIOAMATERA U BOSNI I HERCEGOVINI

Na sastanku komisije za osnivanje krovnog saveza radioamatera u Bosni i Hercegovini odrzanog u Brodu dana 03.10.2009. godine u organizaciji Saveza radioamatera Republike Srpske, odrzanog sljedećem sastavu Srijemac Jovan, SRRS, Ševo Slobodan, SRRS, Nikše Miroslav, ZRHB, Vučić Zdravko, ZRHB, Jaganjac Amir, ARABIH, Stanić Dalibor, ARABIH, Menges Dejan, ARABIH

donešeni su sljedeći

Z A K L J U Č C I


Po pitanju naziva budućeg državnog saveza SRRS eksplicitan je u zahtjevu da ime saveza odražava osnivačku strukturu to jest da u imenu organizacije mora postojati odrednica da je riječ o savezu saveza odnosno o savezu organizacija. Sa predloženim ARAuBiH nije se suglasila. Prijedlog ZRHB da se organizacija nazove Radioamaterski Savez Bosne i Hercegovine prihvaćen je od strane ARAuBIH ali ne i od strane SRRS-a.
Sporno pitanje priključenja pojedinaca (fizičkih lica) organizaciji razriješeno je na način da bi se dozvolilo pristupanje fizičkim licima koji bi u sistemu glasanja u Skupštini imali samo jedan glas bez obzira na njihov broj.
ARAuBIH insistira da se u osnivačkim aktima eventualnog budućeg državnog Saveza nađu odredbe koje bi bile takozvani „mehanizam zaštite aktivnosti“. On se odnosi na nemogućnost spriječavanja učešća Saveza i njenih članica na međunarodnim takmičenjima tj. nikakvom odlukom ne može se spriječiti učešće jedne ili više članica u koliko za to postoji volja i namjera istih. Iznimno od ovoga Savez neće uzeti učešća u konkretnom takmičenju samo u slučaju da svi članovi izvršnog tijela koncenzusom zaključe da učešće ne bi bilo u interesu Saveza.
Aktivnosti QSL biroa takođe ne mogu biti suspendirane, kao i aktivnosti tehničkih komisija što SRRS smatra kolizijom u koliko ARAuBIH insistira i traži donošenje odluka tzv. prostom većinom.
Uplate kotizacije prema IARU ne mogu se spriječiti.
ZRHB je inicirala prije desetak godina formiranje državnog krovnog saveza BiH i izražava žaljenje da ovaj projekat nije doveden do cilja.

Sve tri strane smatraju da je šteta da do danas nije došlo do donošenja zajedničkih zaključaka i formiranja krovnog saveza radioamatera Bosne i Hercegovine.

Srijemac Jovan, u ime SRRS ____________________________

Nikše Miroslav, u ime ZRHB ____________________________

Jaganjac Amir, u ime ARABIH ____________________________

Nema komentara: